ПОЗИЦИЯ ПО ПОВОД НА ТЕРОРИСТИЧНИЯ АКТ В ПРЕДКОЛЕДЕН БЕРЛИН

    Поднасяме искрените си съболезнования в памет на жертвите на терористичния акт в Коледния базар на Берлин и съпричастността си към страданията на десетките ранени.

     Посегателството над човешкия живот е престъпление и пред цивилизацията, и пред Бога. Скърбим заедно с предколедно опечаления Берлин.

     След като първо бе ударена Франция (Charlie Hebdo), тероризмът посегна и на символичната столица на Европа – Брюксел, и отново Франция (Ница), вчера терористичното зло окървави и столицата на Германия – Берлин. Това е удар в сърцевината на ЕС, защото Франция и Германия след кървавата Втора световна война преодоляха вековните си вражди и изградиха основите на ЕС, водени от принципите на демокрацията, мира и хуманизма.

     Обект на непрестанни терористични атаки е и РТурция , както и други държави по света. Разширената география на кървавите терористични нападения показва, че тероризмът е глобално зло за цялата съвременна човешка цивилизация и не е възможно да има държави – острови на сигурност.

    Ето защо е необходимо още по-решително противодействие с цел окончателно ликвидиране на терора, в това число и чрез повишаване на ефективността на системите за сигурност на националните държави по пътя и на активното сътрудничество между тях.

    Отговорът на ЕС не може да бъде затваряне в себе си. Обратно - има необходимост от актуализиране на концепцията за разширяване зоната за сигурност чрез разширяването на самия Съюз.

    Свободата, тази най-висша ценност, пред която са равни всички граждани, независимо от техния етнос, вяра и култура, не може да бъде поднесена в жертва на тероризма. Това е категоричен императив не само пред правителствата, но и пред съвременните граждански общества.

ЛЮТВИ МЕСТАН

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПП ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код