СВИКВАНЕ НА VIII ВНС – ЕДИНСТВЕН АРГУМЕНТ ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО

Процентите за съставяне на Втори Кабинет в рамките на 43то Народно събрание бележат ръст. Първо бяха 3% (Цветан Цветанов), после станаха 20% (пак Цветан Цветанов), днес вече са над 50% (Б. Великов). Мандатоносителят е Реформаторският блок, но ключът е в ГЕРБ. Единственият легитимен аргумент, според Бойко Борисов, са измененията в Изборния кодекс, с които да се отговори на резултата от Референдума. Няма да спорим с г-н Бойко Борисов, макар да има далеч по-сериозни основания за съставяне на ново Правителство и те са свързани с други, далеч по-важни, стратегически интереси на България.

В редица свои анализи ние вече разгърнахме тези аргументи. Свързващото звено между тях е недопускането на промяна в геостратегическия курс на България. От тази гледна точка по-важен от Изборния кодекс е аргументът „Временна анкетна комисия по казуса Решетников-Нинова“ например. Същинският въпрос е не по каква избирателна система ще гласуват българските граждани, а за какво? 43ят Парламент им дължи условия на информиран избор за това чрез кои български партии външни сили се опитват да отклонят България от ЕС и НАТО.

Ако Бойко Борисов и ГЕРБ са далеч от съзнанието за реалните рискове пред България (да не си помисли някой, че са част от тях – пази, Боже!) и по тази причина са се вкопчили в Референдума, то би било уместно, преди да обявят за основен приоритет на новия Кабинет измененията в Изборния кодекс, да си припомнят и преговорят собствени ключови послания и изводи, до които са достигнали. Най-важният от тях е признанието, направено от Бойко Борисов, че ГЕРБ е за ВНС. Същата позиция, изразена от Реформаторския блок преди 2 години в предизборната им Платформа, гласеше: „2 години мандат на 43то Народно събрание, след което се върви към VIII ВНС“.

 Политическата необходимост от свикване на VIII ВНС е безусловна – има нужда от рестарт на българската демокрация и държавност. В рамките на тази Конституция не е възможна радикална реформа на съдебната система, без която българската държава ще остане в клещите на корупционните и олигархични кръгове. На ГЕРБ не им се говори за това. От доста време темата е забравена и от реформаторите. ГЕРБ са се юрнали към най-лесното, но най-опасното – 100 % мажоритарни избори. Но дори и тази промяна не е възможна чрез обикновен закон, или кодекс, защото измененията засягат Конституцията. От тази гледна точка далеч по-отговорният, не само политически, но преди това държавнически подход е 43то Народно събрание да избере ново Правителство като условие за продължение на мандата си с една основна цел – не промяна в Изборния кодекс, а подготовка на дълбок и всеобхватен конституционен проект като основа за свикване на VIII ВНС. Всичко друго е ситуационна игра, която показва отсъствие на стратегическо мислене и за пореден път вглеждане в следствието, а не в първопричината. Първопричината е „заровена“ в Конституцията и едва след нейната промяна може да се мисли и за промени в избирателната система.

Да спрем с игрите! Ако са истински отговорни, ГЕРБ и мандатоносителят да предложат на 43то Народно събрание Премиер и състав на ново Правителство без фашистки примеси с основна цел изготвяне на конституционен проект за свикване на VIII ВНС. Всичко друго е тактико-популистка игра „иди ми – дойди ми“ и налива вода в мелницата на антиевропейските сили в България.

       ЛЮТВИ МЕСТАН

       ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ДОСТ


Моля, въведете следния код, за да изпратите Вашият коментар
Генерирай нов код